1. Sweden
 2. FUTURO™ Brand
 3. Tips och Råd
 4. Förstå olika varianter av fotledsstöd
 • Vilka är de olika varianterna av fotledsstöd för löpning?

  barfota med fotledsstöd på trägolv

  • Stukningar och smärtsamma skador kan göra att du inte kan träna på flera dagar, veckor eller kanske en månad eller mer. American Orthopaedic Foot & Ankle Society (AOFAS) uppskattar att 25 000 personer stukar foten varje dag. Dessa skador är förstås inte alltid kopplade till att utöva eller träna för en sport. Du kanske skadar dig genom att snubbla över ett husdjur eller missar det sista trappsteget. Idrottare är väl bekanta med stukningar. Sporter där man rör sig mycket, som löpning, volleyboll, fotboll och basket, orsakar ofta skador, men även alla som tävlar löper risk att stuka foten.


  • Tidig behandling är avgörande för att undvika problem på lång sikt

   Enligt AOFAS klassificeras stukningar som grad I, II eller III, beroende på hur stor skada som orsakas på ligamentet. En läkare eller din tränare bör kontrollera fotleden så att du inte har brutit något, och kan sedan rekommendera lämplig behandling.

   Egenvården består oftast av en kombination av vila, kyla, kompression och högläge. Mer allvarliga stukningar kräver dock mer ordentlig behandling, och om stukningen är allvarlig kan läkaren rekommendera ytterligare fotledsstöd som stödjer leden. Svåra stukningar kan till och med kräva gips eller en plaststövel som kan tas bort på natten.


  • Vilken typ av fotledsstöd behöver du?

   Fotledsstöd ger olika nivåer av stöd, stabilitet och komfort. Enligt Podiatry Today finns det fem olika typer av fotledsstöd för löpning som din läkare eller tränare kan överväga, beroende på hur allvarlig skadan är.

   • Tubbandage – minst stabilt, mest bekvämt. Används ofta under ett mer stabilt stöd för komfort.
   • Justerbara stöd – stöd med kardborreband som normalt lindas runt fotleden. Var försiktig så att inte stödet sitter för hårt.
   • Bygelformade stöd – bygelformade stöd har utformats för att begränsa laterala rörelser och används ofta som ett alternativ till stödskena eller plaststövel.
   • Justerbara stöd – tillverkas ofta av styva material för att ge mer stabilitet. Nyare modeller är ofta kombinerade med kardborreband och snören för att öka komforten.
   • Hybrider – kombinerar olika aspekter av alla de ovanstående stöden för att ge komfort och stabilitet.

  • Tidig behandling är avgörande för att undvika problem på lång sikt

   Oavsett hur gärna du vill fortsätta hjälper snabb och korrekt eftervård dig att förstå när du ska använda fotledsstöd för att skydda mot långsiktiga stabilitetsproblem. Låt en tränare eller medicinskt sakkunnig bedöma den stukade foten och följ de behandlingsråd du får noggrant för att återfå fotledens stabilitet och styrka.