Det spelar ingen roll hur gammal eller vältränad du är, om du deltar i sport eller andra fritidsaktiviteter som vandring eller klättring så har du antagligen fått en sportskada någon gång. Den typ av rörelse som sporten kräver avgör ofta vilken skada det är mest troligt att du drabbas av. Spelare i kontaktsporter som rugby eller amerikansk fotboll får ofta andra skador än löpare och tennisspelare, men alla kräver skräddarsydd skadebehandling för att få snabbast möjliga rehabilitering.
Det finns två typer av sportskador, akuta och kroniska, och orsakerna till dessa samt deras vård skiljer sig åt.
En akut skada är en skada som uppstår plötsligt och utan varning. Vrickningar, stukningar, sträckningar, muskelbristningar och benbrott kan alla klassificeras som akuta skador. Fysisk kontakt i sporter som fotboll, basket och rugby kan leda till allvarliga skador som frakturer, men de vanligaste akuta skadorna behöver inte bero på fysiska stötar. Enligt WebMD är fyra av de sju vanligaste sportskadorna akuta skador:
En kronisk skada är ofta följden av överanvändning eller repetitiva rörelser i samma led under längre tid. Av de sju vanligaste sportskadorna på Web MD är tre kroniska tillstånd:
Om du får en akut skada som en stukning och skadar den igen eller fortsätter att belasta den skadade leden kan du dock utveckla ett kroniskt problem med svaghet, svullnad och obehag.
En del vanliga sportskador som vrickningar och sträckningar går att förhindra genom lätt pulshöjande träning för att ”värma upp” musklerna före träningen. För att förhindra sportskador rekommenderar LiveStrong att man värmer upp i minst fem till tio minuter före ett träningspass eller tävling, och längre om du är öm från ett tidigare träningspass eller om sporten kräver avancerade rörelser, t.ex. gymnastik där rörelseomfånget är viktigt.
Stretchning kan hjälpa till att förhindra och lindra benhinneinflammation, som är ett kroniskt tillstånd som plågar löpare och vandrare som är överambitiösa med sin träning och tränar för fort, för länge eller för ofta utan tillräcklig vila. Försiktig ökning av en ny gång- eller löprutin är det bästa sättet att förhindra benhinneinflammation, medan stretchning och massage kan ge lindring om man är drabbad.
Stärkande övningar kan hjälpa till att förhindra att en skada slås upp igen eller att man får kroniska problem efter en vrickning eller sträckning. Ett stöd kan ge ytterligare hjälp vid rehabiliteringen. Rådfråga en läkare eller tränare om den bästa behandlingen för att underlätta din läkning. Du kan exempelvis få rådet att träna som om du började från början, långsamt och utan att pressa dig själv för hårt eller för fort.
Även om många sportskador sker av en olyckshändelse och inte kan förhindras, kan en kombination av smart träning med regelbunden uppvärmning, stretchning, nedvarvning och styrketräning som ser till att musklerna runt lederna är starka hjälpa till att skydda dig vid träning och tävling.